
Hoe werkt het
4x4 Verbeek is dealer van Vogels Autogassystemen. Het inbouwen van een LPG installatie bestaat uit verschillende onderdelen. De auto wordt van een extra tank voorzien, tegenwoordig meestal onder de bagageruimte op de plek waar je normaal het reservewiel vindt, of in de laadruimte/kofferruimte. Verder wordt er o.a. een computercomponent, een brandstofkeuzeschakelaar en een vulopening aangebracht. Nadat de gasinstallatie is ingebouwd, meldt 4x4 Verbeek, als erkent LPG station, de auto bij het RDW af.
Elk type auto is anders
In elke situatie en voor elk type auto is het inbouwen van een autogasinstallatie weer anders. 4x4 Verbeek verzorgt specialistisch maatwerk. Zo is het mogelijk de tank op verschillende plaatsen in te bouwen. Ook de vulopening is op meerdere plaatsen te realiseren. U heeft bijvoorbeeld de keuze uit een vulpot, een mini-vuller bij de benzineopening of een platte vuller.
VGI
Het Vogels Gas Injection (VGI) gassysteem is één van de meest moderne autogassystemen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Het betreft een sequentieel volg injectiesysteem, wat inhoudt dat voor elke cilinder de juiste hoeveelheid gas wordt gedoseerd. Het systeem gebruikt de benzine-injectorsignalen als hoofdingangsignaal voor het bepalen van de juiste hoeveelheid in te spuiten gas die elke cilinder van de motor op dat moment nodig heeft.


Klepsmeersysteem
Vogels Autogas levert klepsmeersystemen, die ervoor zorgen dat auto’s die minder geschikt zijn voor autogas, toch prima op autogas kunnen rijden. Het systeem zorgt voor een goede smering tussen de kleppen en de klepzittingen en dit heeft een preventieve werking. Door het vacuümgestuurde of elektronisch geregelde systeem kunnen eigenaren van vrijwel alle auto’s profiteren van de voordelen van rijden op autogas.
R115
Voor auto's van bouwjaar 2015 of later geldt dat deze voor het laag tarief motorrijtuigenbelasting in aanmerking komen wanneer er voldaan is aan de R115. Dit betekent dat de installatie dient te bestaan uit specifiek voorgeschreven componenten. Daarnaast dient het specifieke voertuig ook op de lijst te staan die een onderdeel vormt van het R115 document. Op de site van onze leverancier is een lijst geplaatst van deze merken. https://www.vogelsautogas.nl/r115_sets/page.html
G3 Installatie
Autogas installaties van de derde generatie worden G3-installaties genoemd. Vandaag de dag bestaan er verschillende soorten G3-installaties.
Deze gebruiken de aansturingstijden voor de benzine-injectoren die worden berekend door de boordcomputer. Deze tijden worden omgerekend naar stuurtijden voor de gasinjectoren. Hierdoor is er nauwelijks nog sprake van vermogensverlies, zoals bij oudere generaties het geval was.
De overheid subsidieert G3-installaties via de wegenbelasting. De nationale wegenbelasting is aanzienlijk lager dan voor auto's met dieselmotor. Dit is tevens een van de voordelen van een G3 en overigens alle autogas installaties.
Wat is autogas
LPG is eigenlijk géén gas. Het is een bijproduct van de winning van aardolie en aardgas. LPG staat voor liquid petroleum gas en wordt ook wel autogas genoemd. Het is een mix van propaan en butaan, waar de meeste benzineauto’s met behulp van een LPG-installatie op kunnen lopen.
Een auto op LPG heeft een lagere CO2-uitstoot, de NOx-uitstoot ligt vaak net iets hoger dan die van een benzineauto.
Nadelen
Er kleven ook nadelen aan het rijden op autogas. De wegenbelasting stijgt en het brandstofverbruik is iets hoger op autogas dan op benzine. Wie echter veel kilometers rijdt, is al snel goedkoper uit. De liter prijs is eenmaal veel lager dan benzine, mede door een lagere accijnsheffing.
Kortom, het rijden op autogas brengt kosten met zich mee die je snel terugverdient als je meer dan 12.000 kilometers rijdt per jaar.
